Piadina

Piadiny zwane również włoskimi tortillami to cienkie placuszki pszenne. Tradycyjnie pochodzą z północnych Włoch z Emilia-Romagna. Niegdyś smażone w terakotowym naczyniu, obecnie ich wypiek odbywa się na żeliwnych patelniach bądź płytach grillowych.

Tigelle

Małe, okrągłe placuszki, pieczone w specjalnie do tego przeznaczonych patelniach, podawane na ciepło z wędlinami, serami, a na słodko z nutellą. Dawniej stanowiły podstawę żywnościową mieszkańców z regionu Emilii, między Modeną, Bolonią i Reggio Emilią. Pieczone były w domowych kominkach między okrągłymi kamieniami. Obecnie bardzo popularny street food w północnych Włoszech.

Gnocco Fritto

Płaty ciasta smażone na smalcu. Podawane na ciepło z wędlinami i serami bądź na słodko posypane cukrem pudrem.

Pasty

Płaty ciasta smażone na smalcu. Podawane na ciepło z wędlinami i serami bądź na słodko posypane cukrem pudrem.

Loading